Ayvalık Şeytan Sofrası
Şeytan sofrasına dair merak ettiğiniz herşey bu yazıda. Şeytan sofrası nerededir? Şeytan sofrasına nasıl gidilir? Şeytan sofrası efsanesi nedir?Sayfa İçerikleri
- 1 Şeytan Sofrası Tepesi Efsanesi
- 2 Şeytan Sofrası Ayak İzinin Hikayesi
- 3 Bilmenizde Fayda Var
- 4 Şeytan Sofrasına Nasıl Gidilir?
Şeytan Sofrası kuşkusuz Ayvalık’ın en güzel manzarasının görüldüğü seyir tepelerinden biri. Midilli adası ve Ayvalık’ın büyüklü küçüklü birçok adasını aynı çerçevede görmek mümkün. Hem gündoğumu hem de gün batımının görülebildiği bu tepe, bilhassa gün batımında ana baba yeri gibi oluyor. Bizse Ayvalık’ta yorucu ve bir o kadarda eğlenceli bir dalış günü sonrası aniden karar verdik Şeytan Sofrasına gitmeye. Otopark için ve fotoğraf çekilmek için hayli sıra beklememiz gerekmişti.
İsmi dolayısıyla insanda merak uyandıran bu tepe, her yıl yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret ediliyor. Tepede demir bir kafesle korunan özel bir bölge bulunuyor. Bu kafesin içinde şeytanın ayak izini temsil eden ve insanların para atarak dilek dilediği birde çukur bulunuyor. Adeta kutsal sayılan bu çukurun aslında eski bir lav birikintisi olduğunu biliyoruz. Her ne kadar absürt bulsak da adettendir diyerek bir kurdele de biz bağlıyoruz:)
Tepenin kalabalığı giden insanları isyan ettirse de sezonda gidildiğinde bunların göze alınması gerekiyor. Tatil planınız Mayıs – Ekim aylarında ve Ayvalık civarında ise şanslı azınlıktan olabilirsiniz. Bunaltıcı sıcak ve kalabalık stresi olmadan bu lokasyon rahatlıkla gezi planları listesine eklenebilir.
Şeytan Sofrası Tepesi Efsanesi
Tepenin ismi ile ilgili bilimsel açıklama der ki;
Sönmüş bir volkandan arda kalan lav birikintileriyle bu tepe oluşmuştur. Yuvarlak bir sofra şeklini andırdığı için, zamanla halk tarafından Şeytan Sofrası adını almıştır.
Efsaneye göre ise Şeytan Sofrası ;
Ayvalık civarında Rumlar’ın yaşamış olduğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü dönemde kiliseye karşı gelmesinden dolayı kaçarak bu tepede saklanan PANOLEPE adında (şeytan lakaplı) kendini halktan soyutlamış, mistik bir yaşam süren bir şahıs yaşamaktaymış. Ayvalık ve civarında kıtlık baş göstermeye başlayınca, din adamları ve papazlar tarafından kıtlığın sebebi olarak, PANOLEPE gösterilmiş ve halkı galeyana getirerek onu linç etmelerini istemişler. Bunun haberini bir keçi çobanından alan PANOLEPE, çözümü burada kuş sütü dahi eksik olmayan bir sofra hazırlamakta bulmuş. Kendisini linç etmek için gelen halk, sofranın cazibesine kapılıp PANOLEPE’yi unutmuş. Bu sayede PANOLEPE buradan kaçarak kurtulmuş. O tarihten bu yana bu tepenin adı Şeytan sofrası olarak anılır.
Şeytan Sofrası Ayak İzinin Hikayesi
Şeytan sofrasında bulunan kafesin içindeki çukurun şeytanın ayak izi olduğuna inanılır. Bu inançla ilgili birbirinden farklı birçok efsane söylenir. Ancak bunlardan 2′ si halk arasında en çok bilinen efsaneler.
1. Efsane:
Edremit Körfezi’ne tam hakim olan dağların adı Kaz dağları (İda dağları) dır. Yani Yunan Mitolojisinin yaşandığı dağlardır. (Altınoluk ve Çanakkale sınırları bölgelerinde Yunan Mitolojisine dair birçok kalıntıya rastlamak mümkün) gerek tek tanrılı gerekse Pagan dinlerin tek bir ortak özelliği vardır. Oda Şeytanın cennetten kovulduğudur. Yunan mitolojisinde ise tanrılar kralı Zeus tarafından bu görev Ay Işığı tanrıçası SELENE’ye verilmiştir. SELENE tarafından cennetten kovulan şeytanın bir adımını buraya, diğer bir adımını ise Midilli adasına atıp kaçtığı rivayet edilir.
2. Efsane
Zeus’un süt annesi olan ve aynı zamanda Kaz Dağlarına’da adını veren İda, şeytanın oğluna zarar vereceğini düşünerek şeytanı gökyüzünden kovmuş. 3 ayağı olduğuna inanılan bu şeytan kaçarken ayak izinin birini burada bırakmış. Rivayete göre diğer ayaklardan biri Kaz Dağlarında diğeride Midillide’dir.
Bilmenizde Fayda Var
- Tepede yeme-içme mekanları neredeyse bölgenin tamamını işgal etmiş durumda. Yalnızca manzarayı izlemeye gelen halk için (kayalıklar hariç) oturma yeri bulunmuyor.
- Şeytan Sofrası tepesine giriş ücretsiz fakat şahsi arabanızla tepeye kadar çıktıysanız otopark için 15 tı (2020) ödemeniz gerekiyor.
- Ben girmedim ama yemek mekanlarının pahalı olduğu söyleniyor.
- Dilek kurdelaları tepede, hediyelik eşya satan ufak bir dükkanın içinde satılıyor. (Tüm yazının en önemli bilgisi buydu. Bu konuda anlaşalım:)
Ufak Tavsiyeler:
- Gün batımı manzarası için gidecekseniz, gün batımından en az 1 – 1,5 saat önce gidilmeli. Otoparkta yer bulunmuyor. Yoğun bir trafik oluyor, arabalar hareket edemiyor. Sonuç olarak siz, hayalini kurduğunuz o muhteşem gün batımı manzarasını, arabanın camından sarkarak “belki manzaranın bir parçasını görebilirim” ümidiyle geçirmek zorunda kalıyorsunuz. (Ne kadar tecrübe kokan bir cümle değil mi?)
- Tepede yeme-içme için manzaralı birçok restoran bulunuyor. Bizim tavsiyemizse; yanınıza aldığınız kahve dolu termosunuzla, kayaların üzerinde oturup, manzaraya karşı hayat muhasebesi yapmanızdır.
- Birçok turistlik mekanda olduğu gibi Şeytan Sofrasında da hafta sonları özellikle gün batımı saatlerinde izdiham olabiliyor. Mümkünse hafta içi gidilmeli.
Şeytan Sofrasına Nasıl Gidilir?
Şeytan Sofrası Sarımsaklı’ya 2 km uzaklıktadır.
Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan Küçükköy mahallesine bağlı bir tepenin üzerindedir.
Benzer Yazılar
Bolu Yedigöller Gezilecek Yerler Her mevsim ayrı güzelliğe sahip olan Yedigöller Milli Parkı hakkında öğrenmek istediğiniz her şeyi bu yazımda bulabilirs.. Marmaris En Güzel Plajlar Marmaris'in en ünlü ve en güzel 7 plajını bu yazımda listeledim. Marmarais'e gitmeden rehber niteliğindeki bu yazıya muh.. Altınoluk Kazdağları Şahinderesi Kanyonu Altınoluk Şahinderesi kanyonu nerededir? Şahinderesi kanyonuna nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadardır? Kaz dağlarında n.. Sıcak Hava Balonu İle İlgili Herşey Sıcak hava balonu fiyatı nedir? Sıcak hava balonu nasıl çalışır? Sıcak hava balonu ile ilgili merak ettiğiniz her şey bu.. Kaz Dağları Mıhlı Şelalesi Kaz Dağlarında bulunan Mıhlı Şelalesi hakkında öğrenmek istediğiniz her şey tüm detayları ile bu yazıda. Nerededir? Nası.. Kapadokya’da Yapılması Gereken En Güzel 5 şey Kapadokya'da bu 5 aktiviteyi yapmadan kesinlikle dönmeyin. Kapadokya'da yapabileceğiniz en güzel etkinlikler bu yazıda. ..En Çok Okunan Yazılar
Bolu Yedigöller Gezilecek Yerler Foça Gezilecek Yerler ve Kamp Alanları Cunda Adası Kamp Alanı Kız Kulesi Tarihi ve Efsanesi Kartepe Kayak Merkezine Nasıl Gidilir? Malzemeler Nasıl Kiralanır? Fiyatlar Nelerdir? Bozcaada Çadır Kampı Alanı Bozcaada Gezi Rehberi Efes Antik Kenti Marmaris Rehberi Marmaris En Güzel Plajlar