Kız Kulesi Tarihi ve Efsanesi

Kız Kulesi Tarihi ve Efsanesi

Üsküdar'ın sembolü olan Kız Kulesinin Tarihi nedir? Kız Kulesi efsaneleri nelerdir? Kız Kulesi nerededir ve nasıl gidilir? Kız kulesi ile ilgili bilmek istediğiniz her şey.

Sayfa İçerikleri

Geçmişi Antik çağlara kadar uzanan ve Üsküdar’ın simgelerinden bir haline gelmiş olan Kız kulesi, geçmişten günümüze nice tarihe, nice savaşlara yangına ve yıkıma şahitlik etmiştir. Günümüzde ise hala ressamların, şairlerin fotoğrafçıların ve daha birçok sanatçının ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
***
Kız kulesi, tarihi boyunca birçok farklı amaç için kullanılmıştır.
Örneğin; deniz feneri, gösteri platformu, savunma kalesi, radar istasyonu, sürgün ve ticaret yeri, 1830’daki kolera salgınında karantina hastanesi olmak üzere birçok farklı amaca hizmet etmiştir. Günümüzde ise kafe ve restoran olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Kız Kulesi Tarihi Nedir?

Anlatılana göre; Zaman içerisinde karadan koparak ayrılan bu adacık, serüvenine M.Ö. 410 yılında  Atinalı komutan Alkibiades’in, adaya bir kule inşa ettirmesiyle başlar.
Amacı; Boğazın giriş çıkışını kontrol altına almak, boğaza giren ve çıkan gemileri denetlemek ve vergi almak düşüncesidir.
İlerleyen yıllarda M.Ö 341 yıllarına gelindiğinde, Yunan komutan Chares kulenin bulunduğu bu adaya karısı için mermerden bir mezar yaptırmıştır.
Roma döneminde M.S 1110’lü yıllarda İmparator Manuel Comnenos tarafından tarafından şehrin savunmasına yardım için iki tane kule yaptırmıştır. Bunlardan biri Topkapı sahiline, diğeri ise kız kulesinin bulunduğu adaya yapılmıştır. Bu kulelerin arasına zincir gererek hem boğaza giren düşman gemilerini engellemiş hemde ticaret gemilerinin gümrük vergisi vermeden geçişlerine engel olmuştur.
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra ise Sultan, burada var olan yapıyı yıktırıp yerine yeni bir kule inşa ettir.
İlerleyen yıllarda 1509 yılında, adına “küçük kıyamet” denilen depremde kule büyük hasar görmüş ve ancak Yavuz Sultan Selim döneminde tekrar onarılabilmiştir.
17. yüzyılda (bundan yaklaşık 200 yıl sonra) çevresinin sığ olması nedeniyle kuleye birde ışık takılmış ve deniz feneri olarak kullanılmaya başlanmıştır.
1719 yılında çıkan bir yangın sebebiyle yanmış ve 1725 yılında tekrar onarılmıştır.
Kule günümüzdeki şekli ile  1832-33 yılında II. Mahmud döneminde yapılmıştır.
Cumhuriyet döneminden sonra 1940’lı yıllarında ise kule bakımdan geçmiştir.
Günümüzde ise 2000 yılında özel bir şirket tarafından restore ettirilerek halkın ziyaretine açılmış,hem müze hemde kafe ve restoran olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Kız Kulesi Efsaneleri

Birçoğu gerçeğe dayanmasa da masalsı özelliklerinden dolayı efsaneleri hep çok sevmişimdir. Hikayenin olağanüstülüğüne inanmak, hayal etmek bende hep o yapının canlılığına dair güçlü bir hissiyat uyandırır.
Geçmişi Antik çağlara kadar uzanan bir yapı olan Kız kulesi ile bilgili de elbette birçok efsane dilden dile dolaşmaktadır. Fakat bu efsanelerden en çok şu 3 efsane anlatılır.

1 – Hero & Leandros Efsanesi

Afrodit’in rahibelerinden biri olan ve kulede yaşayan Hero, birgün katıldığı bir törende Leandros’u görür ve birbirlerine aşık olurlar. Fakat Hero’nun bir rahibe olmasından dolayı evlenmeleri mümkün değildir. Birbirlerine tutkuyla bağlı olan bu iki gencin aşkları için yapamayacakları hiçbirşey yoktur.
Bu yüzden Hero her gece kuleden bir ateş yakar, Leandros yüzerek bu ışığı takip eder ve  sevdiğinin yanına gelir. Yine bir gece Leandros sevdiğine kavuşmak için Hero’nun yaktığı ateşi takip edip yüzerken çıkan rüzgardan dolayı ateş söner.
Ne yapacağını bilemeyen ve yönünü kaybeden Leandros o gece boğazın serin sularında hayatını kaybeder. Bunu öğrenen Hero ise bu acıya dayanamaz ve kendini kuleden atarak boğazın sularında kaybolur.

2 – Yılanlı Efsane

Roma İmparatorunun bir kızı olur ve İmparator kızını çok sever hatta öyle ki; kızının doğduğu günü tüm ülkede bayram günü olarak ilan eder. Böylece her yıl kızının doğumgünü ülkede büyük coşkuyla ve törenlerle kutlanır.
İmparator, kızının ülke yönetimi konusunda eğitilmesi için ülkenin en bilge kişilerini toplar ve onlardan kızını eğitmelerini ister. Fakat bu bilgelerden en yaşlı olan İmparatora kıznın 18 yaşına gelmeden bir yılan tarafından sokularak öleceğini söyler. Bu duruma çok üzülen İmparator, biricik kızını korumak için denizin ortasında bulunan bu adacık üzerine bir kule yaptırır ve kızını buraya yerleştirir.
İmparator her gün kızını görmeye gider ve ona yiyecek gönderir. 
Birgün İmparator kızının çok sevdiği üzümlerden bir sepet gönderilmesini ister fakat sepete giren bir yılan, 18 yaşına girmeye çok bir zaman kala güzel prenses kaderinden kaçamaz ve bu yılan tarafından sokularak öldürülür.
İmparator kızını kaybedince çok üzülür ve kızının ölüsünü toprağa gömmek istemez. Zira orada kızının yılanlara yem olacağını düşünür. Bu yzdan onu mumyalatarak pirinçten yapılmış bir tabuta koydurur ve tabutu Ayasofya’nın yüksek duvarlarından birini üzerine koyulmasını emreder.
Günümüzde hala Ayasofya’da bulunan bu tabutun üzerinde bir yılan deliğinin bulunduğu görülmektedir.

3 – Battal Gazi Efsanesi

Osmanlı dönemine dayanan bu efsaneye göre; Battal Gazi adındaki … dönemin islam halifesiyle birlikte o zamanlar Bizans topraklarında olan İstanbul (Constantinopoli) kuşatmasına katılır. Fakat bu girişiminde başarılı olamazlar. Halife ve askerleri geri çekilirken Battal Gazi buradan ayrılmaz. Çünkü Battal Gazi Üsküdar tekfurunun (Tekfur: Bizans İmparatorluğunda Valiye verilen ad) kızına aşık olmuştur. Tekfur kızını vermek istemez ve kızını koruma amacıyla hem kızını, hemde hazineyi alıp kuleye hapseder.
Fakat bir gece Battal Gazi bu kuleye girer ve hem kızı hemde hazineyi alarak kaçar.
“Atı alan Üsküdar’ı geçti” deyiminin bu hikayeden esinlenilerek söylendiği rivayet edilir.

Kız Kulesi Nerededir ve Nasıl Gidilir?

Kız Kulesi, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde yer alır.
Üsküdar’a bağlı olan Salacak sahilinde kıyıdan yaklaşık 200 mt. açıkta olan küçük bir ada üzerine inşa edilmiştir.
İstanbul Boğazı üzerinde bulunur ve Topkapı Sarayı, Eminönü, Marmara denizi, Haliç, Galata, İstanbul Boğazı, Anadolu ve Avrupa yakası olmak üzere 360 derece eşsiz mazarasıyla ziyaretçilerini beklemektedir.

 

Kız Kulesi Ziyaret Saatleri Nelerdir Nasıl Gidilir?

Kız Kulesi’ne Üsküdar Salacak iskelesinden ve Kabataş vapur iskelesinden tekne ile ulaşım yapılmaktadır.
Üsküdar Salacak iskelesinden hergün 09:00 – 19:00 saatleri arasında her 15 dk. da bir karşılıklı sefer yapılmaktadır.
Kabataş’tan ise yalnızca haftasonları 09:00 – 19:00 saatleri arasında her saat başı karşılıklı seferler yapılmaktadır.

 

Kız Kulesi Giriş Ücretleri Nedir?

Vapur Ücretleri
Tam20 TL
Öğrenci10 TL
60 yaş üstü10 TL