Foça Gezilecek Yerler ve Kamp Alanları

Foça Gezilecek Yerler ve Kamp Alanları

Foça'da nerelerde gezilir? Foça'da nerede kamp yapılır? Kamp alanı önerileri. Ayrıntılı Foça gezi rehberi ve gezilecek yerler.

Sayfa İçerikleri

Buralardan kaçıp Ege’ye yerleşeceksin abi” dedirten ve bütün gemileri yakma hissi uyandıran bir İzmir ilçesi Foça. O gemiler bir gün yakılacak…

İzmir’in Kuzey batısında yer alan Foça, Ege denizi boyunca uzanan koskocaman bir sahil şeridine sahip. Antik çağda 12 İyon kentinden biri olan ilçe, ortaya çıktığı dönemde, civardaki adalarda yaşayan Foklar nedeniyle PHOKAİA adını almış. Bu isim günümüze FOÇA olarak gelmiş. Nitekim Foça’da, sokak lambalarından hediyelik eşyalara kadar bir çok yerde sıkça fok figürlerine rastlayabilirsiniz. (İyonya; Anadolu’da bugünkü İzmir ve Aydın illerinin sahil şeridine Antik Çağda verilen isim.)

Eski Foça mı Yeni Foça mı?

İlk olarak Eski Foça ve Yeni Foça ayrımının kafa karıştırıcılığını çözelim. Bu iki belde birbirine 16 km uzaklıkta. Amacınız Foça’nın ruhunu hissetmek, tarihini yaşamak ve şirin sıcacık bir ortamda tatil yapmaksa tercihiniz kesinlikle Eski Foça‘dan yana olmalı. Hatta bazıları Yeni Foça’yı kabullenmez ve Foça’yı yalnızca Eski Foça’dan ibaret olarak görür.

Eski Foça yerleşim olarak küçük, ruh olarak çok büyük bir ilçe. Otantik mekanları, Eski Rum evleri, taş yapıları, antik limanı sonsuz yeşili ve mavisiyle insanı kendine hayran bırakır. Foça’ya yerleşme hayali kurdurur ve kendini, “acaba burda kiralar ne kadardır” diye sorgularken buldurur. Foça için tamamen dinlenme, sakinlik ve şarj olma üzerine kurulu bir belde desek yanlış olmaz.

Karakaş Efsanesi:

Foça’da bir Karataş efsanesi vardır:

“Karataş’a bir kez ayak basan,
Foça’dan ayrılamazmış derler.
Foça’da sizi bırakmaz zaten,
kalbinizle bastıysanız eğer.”

Ege’yi hayal ederek tüm kalbimiz ve ruhumuzla bastık Karataş’a. Şimdilerde bir fırsat kolluyoruz Foça bizi bırakmasın ve kendine çeksin diye. İnancımız tam…

Eski Foça hakkında;

Foça’nın geçmişini araştırdığımızda denizcilik kültürü üzerine kurulu olduğunu gördük. Günümüzde hala bölgenin ana geçim kaynağı balıkçılık. Bu yüzden Foça limanda sıra sıra dizili olan yüzlerce balıkçı teknesi görebilirsiniz.  Bu görüntü bizim gözümüzde Foça’ya sıcak bir hava katıyor.
Yıllar önce Marmaris limanda, lüks motor yatların arasında, ağzımızın suları aka aka dolaşmıştık. O kalp hoplatan sahne bu kez yerini, şahsına münhasır balıkçı tekneleri ile daha dingin ve sakin bir hisse bıraktı.

Foça gezilecek yerler ve kamp alanları bakımında oldukça tatmin edici. Soğuk denizi sevmeyen, fakat snorkeling yapmaya bayılan ben ve yandaşlarım için Foça sahilleri bulunmaz bir nimet. Suyun sıcak ve berrak oluşu snorkeling yapmayı keyifli hale getiriyor. Bu noktada bilhassa Mersinaki ve Kosova plajları balık yoğunluğu ve çeşitliliği bakımından sizi tatmin edecek ve sürekli gülümseten bir görsel şölen yaşatacak.

Foça’da gün sonunun olmazsa olmazlarından biri ise gün batımı izleme seremonisi. Foça’nın hemen her noktasında nefis gün batımlarına şahit olabilirsiniz.

Biz eski Foça ve yeni Foça arasında kamp alanında konakladık ve kaldığımız süre boyunca yeni Foça’ya gitme fırsatımız olmadı. Aslında fırsat yaratmak için kendimizi zorlamadık da çünkü eski Foça her şeyi ile bizi kalbimizden vurdu.

Foça için Önemli Mevzular

Foça hakkında bilinmesi gereken önemli mevzular var.

Akdeniz Fokları Hakkında Genel Bilgi:

Nesli tükenmekte olan ve Dünyada yalnızca 4 ülkede görülen Akdeniz foklarının, Türkiye’de yalnızca 100, dünyada ise 500 tane olduğu düşünülüyor. Bu yüzden bölge koruma altına alınmış ve Fokları koruma çalışmaları büyük titizlikle sürdürülüyor.
Foça’da dolaşırken sağdan soldan “bilmem ne kıyısında geçen hafta fok görülmüş” gibi söylentiler duymanız olası.
Yaz aylarında fokları görmek pek mümkün değil. Fakat kış aylarında ortalık sakinleşip turistler çekilince ortaya çıktıklarını ve yerli balıkçıların zaman zaman foklarla karşılaştıklarını duyduk. Hatta öyle ki söylenene göre kış aylarında yavrusuyla görülen foklar dahi varmış. Bu umut verici haber bölgenin layığıyla korunduğunu gösteriyor.
Yerli esnafın “Eylül Ekim gibi gelirseniz akşam saatlerinde kesin Fokları görürsünüz” sözleri bizi hayli heyecanlandırdı.

Nadir görülen bu deniz memelisini koruma çalışmaları; Sualtı Araştırmaları Derneği SAD ve Akdeniz Foku Araştırma Grubu AFAG tarafından sürdürülüyor. Koruma çalışmalarını sürdüren bu gruplara maddi destek olarak, hem çalışmanın devamlılığının sağlanmasına yardımcı olabilir, hem de bir Akdeniz Foku evlat edinebilirsiniz:)

Aşağıda bulunan, Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu linkine tıklayarak sertifikalı bir fok evlat edinebilirsiniz.
https://sadafag.org/

Foça’nın Meşhur Foça Karası Üzümü Hakkında Genel Bilgi:

Foça’nın Yunanlılar döneminde yetiştirilen FOÇA KARASI adındaki meşhur üzümü, 1924 mübadelesi sonucunda Foça’nın yağmalanmasıyla yok olma noktasına gelmiş. Bu dönemde bağ ve bahçeler yok edilip halkın ihtiyaçları doğrultusunda tarlalara dönüştürülmüş. Foça karası ise kaderine terk edilmiş ve tükenmeye yüz tutmuş. Ta ki 2000’li yılların başlarına kadar. Volkan Sucukçu uzun uğraşları sayesinde Foça Karası üzümünü yeniden hayat bulmuş.
2000’li yılların başında Küllerinden yeniden doğan ve hayat bulan bu üzüm, şimdilerde birçok yerli şarap üreticisi tarafından yetiştiriliyor. Şimdilik Foça Karası üzümüyle saf şarap yapacak kadar üretim yapılamıyor. Farklı üzüm çeşitleriyle harmanlanıp 3’lü yada 4’lü karmalar halinde bulunabiliyor. Biz de Foça Karası, Cabernet ve Sauvignon üzüm karışımlarından oluşan bir şişe şarap aldık, henüz tatmadık özel bir gün bekliyoruz:)
Yerli üreticilerin umut vadeden öngörüleri ise 4-5 seneye kadar bağ sayısının da çoğalmasıyla saf Foça Karası şarabı yapabilecekleri yönünde.

Foça Gezilecek Yerler

Siren Kayalıkları:

Bölgenin en çok bilin ve ziyaret edilen yerlerinden biri siren kayalıkları. Burayı özel yapansa etkileyici bir efsanesi olması
Yunan mitolojisinde Sirenler, geniş kanatlara sahip, kuş vücudu görünümde kadın başlı deniz yaratıklar olarak tasvir edilir.
Efsaneye göre; Rüzgarlı havalarda kayaların arasındaki mağaralardan ve boşluklardan giren rüzgarın çıkardığı sesi duyan denizciler bu sesi sirenlerin söylediği şarkı olarak hayal edermiş. Bu sesten büyülenerek kendini müziğin büyüsüne kaptıran denizciler, gemilerini kayaların olduğu yöne doğru sürer ve bu devasa kayalara çarparak batarmış.

Siren kayalıkları Akdeniz foklarının yaşam yeri olduğu için özenle korunuyor ve bu bölgede yüzmek yasak. Bu bölgeye ulaşım yalnızca teknelerle yapılabiliyor.

Tarihi Yel Değirmenleri:

Foça’da gün batımının en güzel izlendiği yerlerden biri Yel değirmenleri. Tüm eski Foça’yı ayaklarınızın altına alıp karşıdan batan kıpkırmızı güneşi izleyebileceğiniz otantik bir mekan. Toplamda 3 yel değirmeni bulunan tepede değirmenlerin restorasyon çalışmaları hala devam ediyor. Şimdilik yalnızca 1 tanesini restorasyonu tamamlanmış. Eski Foça merkeze girmeden hemen yokuştaki top dağı üzerinde bulunuyor.

Foça Tekne Turu:

Foça’da yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri de tekne turu yapmak olacaktır. Orak adası, Siren kayalıkları, Fener adası ve Hayırsız ada gibi yalnızca tekne ile ulaşımı mümkün olan Foça adalarını görebilirsiniz.

Kybele Açık Hava Tapınağı:

Kybele; Anadolu’da bazı uygarlıkların taptığı ana tanrıça olarak bilinir. Kybele açık hava tapınağında zamanında 5 nişte Kybele heykeli yer alıyordu. Kayaya oyulan adak havuzu ve diğer bulgular, buranın kutsal bir mekan olduğunu gösteriyor.

Şeytan Hamamı:

Foça merkeze 2 km uzaklıkta olan ve Çan tepesinin eteğinde bulunan mekanda yapılan kazılarda kaya mezarlara rastlanmış. Şeytan hamamı olarak bilinen bu mekanın tarihinin M.Ö 4. yy’a dayandığı düşünülüyor.

Athena Tapınağı

Foça Kamp Alanları

Foça’da kamp alanları Eski Foça ve yeni Foça arasına konumlanmış. Zaten denize girilecek en güzel noktalar da bu bölgede.
Eski Foça ve Yeni Foça arasındaki virajlı yolun bir tarafı yemyeşil dağ, diğer tarafı ise denize sıfır birçok kamp alanıyla dolu. Kamp alanı bakımından zannediyorum bölgenin en iyi yerlerinden biri. Kamp hayatını sevenler için birçok seçenek mevcut. Biz 4 farklı kamp alanı gezdik ve “Acar Camping” geniş alanı bakımından bizi tam olarak kalbimizden vurdu. Gördüğümüz karavanlar elbette yine derin bir “ahh” çektirdi, ölçtük tarttık biçtik ve işin içinden çıkamayıp çadırımızı büyütmeye karar verdik:)
Yükselen döviz kurları dolayısıyla karavan hayalimiz bizim için bir ütopya olmaya doğru gidiyor:) Fakat ben yine pozitif bakıp “birkaç sene daha erteledik” düşüncesi üzerinde durmak istiyorum:)

Acar Camping:

Bizim kamp yaptığımız alan. Sanırım ilk geniş alanına vurulduk. Kampa gitmeden önce işletmeyle iletişim kurduğumda bize 250 kişilik bir öğrenci grubunun olduğunu, gece müzik çaldıklarını ve çocuklarla rahatsız olabileceğimiz bilgisini verdiler. Bunu duyduğumuzda tereddüt ettik ve Foça’ya gittiğimizde diğer kamp alanlarını da gezerek atrısıyla eksisiyle değerlendirdik. Acar Camping’e geldiğimizde alanın çok geniş olduğunu gördük ve kalabalık olma riskini göze alarak burayı tercih ettik. Kamp alanı fazlasıyla geniş olduğundan kalabalığı görmedik bile. Alanın bir ucunda öğrenci grubunun çadırları diğer ucunda diğer ziyaretçilerin çadırları vardı. Gece çalınan müzik ve edilen danslar ortamı çok daha eğlenceli hale getirdi. Fakat sabahın ilk ışıklarıyla bangır bangır hoparlörlerden çalınmasına izin verilen ve çok sevdiğimiz “İnek obası uyaaaan, İzci erken kalkar, izci uyumaaaaz…” Şener Şen repliği, kafamızı yastığın altına gömdürecek kadar gerdi…

Alan olarak bölgenin en büyük kamp alanı. Suyu temiz ama berrak değil, fakat yakın civarlarda gidilecek çok temiz koylar var. Mesela en iyi koylardan biri olan Mersinaki plajı hemen yanındaki koyda yer alıyor.

2020 yılı için fiyatlar şu şekilde idi;

  • Çadır kampı kişi başı 50 TL
  • Günübirlik kişi başı 40 TL Kamp için geldiğinizde sahildeki gölgelikleri ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Duş Wc mevcut. Sıcak su lüksünüz yok. Elektrik var. Uzatma kablonuz varsa çadır yada karavanınıza kadar çekebiliyorsunuz.

Sazlıca Camping:

Sazlıca kamp alanı değerlendirmeye aldığımız ve “O mu? Bu mu?” diye arada kaldığımız bir kamp alanıydı. Suyu temiz ve berrak olmasına rağmen denize girilen alan çok dar ve sıkışık. Aynı şekilde çadır alanı da dar. Fakat denizi, bunların görmezden gelinmesini sağlayacak kadar mükemmel. Alanda ızgara yada piknik yapabileceğiniz banklar da mevcut.

2020 yılı için fiyatlar şu şekilde idi;

  • Kişi başı kamp 40 TL

Sazlıca kamp alanının içinde birde Foça dalış merkezi var fakat burası kamp alanından bağımsız. Burmun dibinde olan bu fırsatı elbette değerlendirdim ve dalış yapma fırsatı buldum. Deniz canlısı çeşitliliği bakımından çok zengin olan Foça’da tek dalışta onlarca farklı tür görülebiliyor.
Üstelik yıllarca Ayvalık’ın soğuk suyunda, 2 kat dalış kıyafeti ile titreye titreye dalış yapmış olan bana, sıcak suda titremeden dalış yapmanın tadını yaşattı Foça.
Her yıl 1 kez Ayvalık dalışı yapıyorum ve henüz 1 dalışımda, parmak kopartma efsanesiyle bilinen “Müren” görebilme şansım olmuştu. Foça’da tek dalışta gördüğüm 3 müren, buranın ne kadar özel bir yer olduğunu idrak etmeme sebep oldu.

Kosova Camping:

Suyu için yalnızca “Şahane” kelimesini kullanıp tek kelime ile özetlemek isterim. Süslemeye çalışacağım kelimelerle yeterince ifade edemeyeceğimi düşünüyor ve her şeyi batırmaktan korkuyorum. Tertemiz ve berrak bir suya sahip olan Kosova Camping, bizim gibi şnorkeling delileri için nokta atışı bir yer. Deniz anlamında kesinlikle bizim favorimiz olabilir. Çadır kampı yapanlar için en büyük dezavantajı, elektriğin olmaması. Söylenene göre 2021 yazında bu sorunu çözeceklermiş. Bekliyoruz… Karavancılar uğramadan geçmesin.
Bir kez daha Foça’da kampa gelsem ve elektrik sorunu hallolmuş olsa kesinlikle Kosova’yı tercih ederdim. Tuvalet ve soyunma kabinleri için maalesef güzel yorum yapamayacağım. Fakat tüm gün şnorkeling yaptıran o deniz uğruna katlanılabilir.

2020 yılı için fiyatlar şu şekilde idi;

  • Günübirlik giriş kişi başı 25 TL
  • Çadır kişi başı 50 TLŞezlong yok fakat ücretsiz hasır şemsiyeler var. Şemsiyelerin altına hasır serilebiliyor.

Yaren Camping:
 

Yeni açılan bir kamp alanı. (2020) Uzatma kablonuz olduğu taktirde çadırınız elektrik çekebiliyorsunuz. Suyu çok berrak değil. Yine de sakinliğinden dolayı tercih sebebi olabilir.

2020 yılı için fiyatlar şu şekilde idi;

  • Çadır kişi başı 40 TL

Foça’ya Nasıl Gidilir?

İzmir’e yalnızca 75 km uzaklıkta olan Foça’ya 1 saatte ulaşmanız mümkün.