Zeus Altarı (Sunak)

Zeus Altarı (Sunak)

Zeus altarı nerededir? Zeus alatarına nasıl gidilir? Zeus altarı efsanesi ve tarihi hakkında bilgi. Bu yazımda bulabilirsiniz.

Sayfa İçerikleri

Zeus altarı Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı olan Küçükkuyu’da bulunuyor. Altar, bu bölgenin en bilinen ve en çok ziyaret edilen turistlik mekanlarından biri.
Tarihi, antik çağlara kadar dayanan bu altar nice savaşlara ve aşklara şahitlik etmiş. Söylenene göre Tanrılar tanrısı Zeus, Aşk tanrıçası Afrodit’i ilk burada görüp aşık olmuş. Şimdi biz de manzaraya karşı sevdiğimizle sarılıp fotoğraf çekilirken aşklarını bir kez daha yad etmiş oluyoruz.


Dede tepe üzerinde bulunan Zeus altarı büyük ve oyulmuş bir kaya kütlesi üzerine kurulmuş. Sunağa ulaşmak için, çam ormanları arasında yaklaşık 1 km’lik patika yolu yürümeniz gerekiyor. Kaz Dağları’nın o muhteşem oksijenini içimize çeke çeke ulaşıyoruz Zeus altarına. İliklerimize kadar oksijenle dolduğumuz bu yol bizce turun en güzel parçalarından biri. Ayrıca yol üzerinde bu bölgeye has çeşitli baharat ve organik ürünler de satılıyor. Mesela benim favorim bölgeye has mis gibi kokan dağ kekiği.
Bu yola motorlu herhangi bir taşıtla giremiyorsunuz fakat at kiralamak mümkün. Ancak siz yine de bu seçeneği değerlendirmeyin.
Sıcakta yürüdüğünüz 1 km’lik yol sizi isyan etme noktasına getirse de sonuç olarak göreceğiniz manzara “iyi ki” dedirttirecek. Zeus altarına geldiğinizde sizi kaya kütlesinden  oyulmuş basamaklar karşılayacak. Basamakları çıktığınızda göreceğiniz uçsuz bucaksız manzara adeta nefes kesiyor.
Tepede esen hafif rüzgar ve önünüzdeki sonsuz manzara kendinizi Zeus gibi hissetmenize de neden olabiliyor:) Sonuç olarak “Yaşanır ki bu tepede” hissi en yoğun haliyle hissediliyor.
Zeus Altarı, Ayvacık ve çevresine gelenin mutlaka görmesi gereken bir rota. Ayrıca bu bölgeye gelipte görmeden gitmemeniz gereken başka bir rota ise Mıhlı Şelalesi

Zeus Altarı Efsanesi

Efsaneye göre tanrılar tanrısı Zeus bu tepede yaşar ve savaşları bu tepeden izlermiş. Truva savaşı gibi birçok savaşı da bu tepeden yönettiği söylenir. Nitekim biz de bir savaşı yönetmek için harika bir konum olduğunu düşünüyoruz:)
Ayrıca tepede birde sunak bulunuyor. Bu sunakta, antik çağda insanların çeşitli hayvanları kurban ederek adakta bulundukları söyleniyor. Bu adaklar kimi zaman kötülüklerden korunmak amacıyla oluyor. Kimi zamansa savaşlarda galip gelmek yada hastalıklardan kurtulmak için olabiliyormuş. Benzer şekilde düğün gibi önemli saydıkları olaylar için de adakta bulunurlarmış. Şimdilerde sunak adeta bir çöplüğe dönüşmüş diyebiliriz.

Zaman içerisinde yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilen sunak, gittikçe “insan eli değmiş” dedirtiyor. İlk gelişim 2013 yılında idi. O zaman daha bakir ve el değmemiş  hissettirirken; Şimdilerde patika yol üzerine yapılan dinlenme tesisi ve sunağın altındaki ağaçlara bağlanan çaputlar manzara kirliliğini oluşturmuş durumda.

Nasıl Gidilir?

* Altar Altınoluk’a yaklaşık 10 km uzaklıktadır.

 

Tavsiye;

*Toprak yolda bebek arabası çok doğru bir seçim olamayabilir.  Biri 4 aylık diğeri 1 yaşında olmak üzere 2 bebekle bebek arabası test edildi ve bir süre sonra işkenceye dönüştü.

*Uzun paçalı pantalon biraz sıkıntı. Yürüdükçe havalanan topraktan çıkan toz olduğu gibi paçalarınıza bulaşıyor.

*Spor ayakkabı bu yol için çok ideal.